Blog Innhold

Sikkerhetskopiering

Tidligere har jeg skrevet om den norske tjenesten jottacloud som jeg benyttet som skykopi for alle mine bilder og data. Jeg skrøt ganske mye av tjenesten da og jeg bruker den fortsatt som backup for bilder fra telefonen og som en slags utvidelse av dropbox for de tingene som krever mye plass. Men stabiliteten for mitt jobbarkiv var rett og slett ikke godt nok, derfor måtte jeg se meg om etter noe annet.

Desverre måtte jeg ut av landet, så jeg legger naturligvis ikke alle eggene i en kurv og har fortsatt flere egne kopier av alle bildene jeg tar. Bare for å være helt, fullstendig, totalt, bombesikker! Om en komet slamrer inn i jorda i morgen er det vel neppe noen som trenger bildene uansett...

For det første har jeg investert i en thunderboltdisk fra Western Digital som heter My Book Duo. Det er en kasse med to stk 4TB hardisker inni, som gir en samlet lagringskapasitet på 4TB da jeg har satt de opp slik at de er speilet, dvs at begge diskene inneholder nøyaktig det samme (raid 0). Feiler den ene er det bare å sette inn en ny disk og enheten vil da sørge for at dataene blir kopiert opp til den nye. Fordelen med denne sammenlignet med andre usb-disker jeg har hatt er overføringshastighet. Selv mot usb3.0 er det nesten dobbelt så rask overføring, noe som er veldig deilig når det skal flyttes drøyt 3 terrabyte med data. En annen fordel med thunderbolt er at det går an å seriekoble flere enheter, så om jeg ønsker en til disk er det bare å koble den til utgangsporten på den jeg allerede har.

Western Digital My Book Duo, 4tb lagring med to disker speilet. Thunderbolt, for speed!

Western Digital My Book Duo, 4tb lagring med to disker speilet. Thunderbolt, for speed!

Som skylagring har jeg gått for Backblaze. Backblaze ligger i USA, og siden linja over dammen (faktisk under dammen...) er veldig god så medfører dette ikke noe lengre overføringstid, faktisk så synes jeg det går raskere enn med Jottacloud. Skulle du være uheldig å miste alle datene dine i brann eller lignende så tilbyr også Backblaze å sende alt de har lagret for deg på en fysisk harddisk, så dermed slipper man å vente den tiden det tar å laste ned flerfoldige terras...man må istedet vente på posten. Vel...akkurat den funker kanskje best i statene.

Hvem sier at sikkerhetskopiering ikke kan være sexy? Dette er Backblazes harddisk rack. Hallo!

Hvem sier at sikkerhetskopiering ikke kan være sexy? Dette er Backblazes harddisk rack. Hallo!

Bilder som lastes inn i Lightroombiblioteket glir dermed kjapt inn på to disker, hvor de så blir kopiert automagisk til Backblazes servere. På det øyeblikket har jeg fire uavhengige kopier av filene. Minnekortet, to disker og backblaze. 

Da sover jeg godt!

Om du ønsker å prøve Backblaze så har du 2 ukers gratis prøvetid. Klikk på knappen under for registrere deg, sørg for at du ikke mister dataene dine!